IMG_1028 2.jpeg

Närvarande med livet som det är, sådan är jag. Sårbar, uthållig, sinnlig, hängiven och öppen för kärleken, sådan är jag. Skapande med händerna och med hjärtat. Levande som ett älskat barn, av och för kärleken till vår Himmelske Far och vår Moder Jord.

Marie Ek Lipanovska

Min bakgrund

Mitt namn är Marie och jag är mamma till tre vuxna barn och har två små barnbarn. Själv är jag yngst i en syskonskara om fyra och vår mamma, som fyllt 91 år, är fortfarande pigg och glad. Jag är född och uppvuxen i Malmö. På Holmaskolan och Kroksbäcksskolan växte jag upp i en mångkulturell miljö, viket format min syn på människor.

 

Min pappa var alkoholist och dog pga sin sjukdom när jag var arton år. När jag var sex år skilde sig min mamma från honom och hade sedan ensam vårdnad. Som ensamstående mamma arbetande inom vården, saknade hon alltid pengar. Jag var 13 år när jag började arbeta och tjäna mina egna pengar. Tidigt lärde jag mig att hushålla med det lilla vi hade och att vara rädd om mina saker.

Jag hoppade av Samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet efter första året och läste senare in det på folkhögskola. Som18-åring flyttade jag hemifrån och reste till Åre för att jobba. Många olika yrken har jag provat på och de högre studier, journalistlinjen och en pastorsutbildning, jag sökt till i vuxen ålder har jag inte kommit in på. Det har inte hindrat mig från att arbeta som journalist, redaktör och författare. Inte heller har jag avstått från att förkunna och evangelisera min kristna tro. Jag är autodidakt både som författare, illustratör och konstnär. 

I mitt barndomshem fanns ingen tro på Gud. Jag mötte Gud den 19 januari 1999 och Jesus kom till mig 2008. 

Sedan min skilsmässa 2007 från barnens pappa har jag gått till botten med mitt liv och hur min uppväxt kom att forma mig till en vuxen kvinna som saknade kärlek och respekt för sig själv. Det har tagit mig 15 år att helas och upprättas med Guds hjälp. Under denna läkeprocess har jag inte bara hämtat hem mig själv utan också upplevt stora personliga förluster. Jag har mist mitt hem, mina ekonomiska tillgångar, tryggheten i nära relationer, mitt företag, min hälsa och nära på mitt liv. Det är en resa jag aldrig mer vill göra om, men i heller inte vara utan.

Jag har insett värdet av livet och hur sårbar jag som människa är. Jag har också kommit att förstå att jag inom mig bär Guds liv, inte bara mitt eget. Det kommer med ett stort ansvar. Ett jag är beredd att ta. Mitt liv börjar om nu när jag är 53 år. Jag har att bygga en vardag som är trygg och kärleksfull för både mitt eget och Guds liv i mig. Mina händer är tomma. Jag saknar ett eget hem, en god inkomst och kontakter som kan bidra till det uppbyggandet. Men jag sätter mitt hopp och min tillit till Gud. För honom är inget omöjligt. 

Marie

Artikel i Dagen

December 2021 i tidningen Dagen om Sötnosens Årskalender. Klicka på bilden så kan du läsa den som en pdf-fil.

Artikel Dagen dec 2021

Reportage i Dagen

Våren 2021 publicerades en intervju med mig i tidningen Dagen om mitt arbete med Sötnosen. Klicka på bilden så kan du läsa den som en pdf-fil.

Reportage om Sötnosen i tidningen Dagen
Reportage om Sötnosen i tidningen Dagen

Intervju i Charlottepodden

I augusti 2020 blev jag intervjuad av Charlotte Cronquist för Charlottepodden. Programmet heter Jag kände mig inte älskad innan jag mötte Gud. Klicka på bilden så kan du lyssna till programmet. 

Charlottepodden

Utställningen Ömhetsbevis

Boken Ömhetsbevis publicerade jag 2018. Två konstutställningar med de fjorton illustrationerna blev det. I Strandkyrkan i Bunkeflo och hos min vän ikonmålaren Anne-Marie Valton på Galleri St Helene i Tisvildeleje, Danmark. Hennes ikoner och kurser i ikonmålning hittar du på www.ikonmaling.dk

Ömhetsbevis utställning 2018
Ikonmålaren Anne-Marie Valton och konstnären Marie Ek Lipanovska
IMG_3639.JPG
Ömhetsbevis info Svenska Kyrkan

Artikel i Allas

Våren 2015 publicerades en intervju i tidningen Allas om mitt arbete med bokprojekten i Heal My Voice Sweden och läkande skrivande.

ALLAS.jpg 2015-6-12-12:25:40

Mitt tal i Italien

Boksläpp i Italien av boken "Come l'olio extravergine d'oliva" Marie Ek Lipanovska från Heal My Voice Sweden håller tal i Italien den 28 november 2015. Talet är på svenska och översätts av en italiensk tolk. Ett tal om kvinnors mod att sätta ord på en svårt livshändelse och publicera den i en bok som sedan hjälper andra kvinnor att läka. Ett tal om att skriva kvinnohistoria, om böckerna som skrivits i bokprojekten, om systerskapet och styrkan i att samarbeta som kvinnor. Om kraften i att skriva och berätta sin historia och att vara en rörelse som skapar fred och försoning i världen.

Visdom från en kvinnocirkel

Det finns mycket visdom att hämta i en kvinnocirkel där det finns tydliga regler och ett medvetet ledarskap. I detta klipp från oktober 2017 kan du få en smak på hur det kan kännas att vara i ett sådant "rum" och hur mycket insikter det finns i den energin.

Samtal om innovation

I detta YouTubeklipp samtalar jag och Andrea Hylen, grundaren av Heal My Voice, om innovation och ledarskap som författare. Programmet är på engelska från oktober 2017.

Kontakt

Jag är alltid öppen för nya möjligheter.

Välkommen att höra av dig via mejl med förslag och erbjudande. 

marie.eklipanovska@gmail.com

Logga Marie-2.jpeg