• Marie Ek Lipanovska

Avstå och återvinna

Jag har begravt min aubergine. Den jag berättade om igår. Och igår rensade jag också i lilla rummet hemma. Nu när jag är brakförkyld och inte kan hålla grupp hemma passar jag på att vårstäda lite.


Jag fann en låda med bokföring från mitt gamla företag Själaglad. Sju år ska man spara alla papper. Det var fint att gå igenom åren 2008 till 2013 och riva allt i stycken. Jag såg inte längre en misslyckad företagare. Istället fick syn på en kvinna som hade varit duktig under dessa första år på att ta betalt för sina tjänster, att intäkterna steg för varje år och att jag var så finurlig att jag skapade vackra fakturor med personliga tilltal som tex "Du är värdefull!" och att jag på dem också marknadsförde nyheter.


Jag såg att jag tog mer betalt för tio år sedan än jag gör idag. Då fick jag 3000 kronor ex moms för ett porträtt jag skrev för den lokala tidningen. Det var en låg summa då, men tidningen hade väldigt begränsad budget. De två senaste porträtten jag skrev förra året till ett kyrkoblad var helt ideellt arbete. Jag tänker att det visar den kurva som skett och som är en del av problematiken med min ekonomi. Jag slutade ta och få ordentligt betalt för mitt arbete.


Vad jag gör här på bloggen är egentligen detsamma. Jag ger bort mitt arbete gratis. För att skriva och teckna sådant som ska publiceras i någon form är ju mitt arbete, inte min hobby. Det är vad jag arbetat med i över 20 år.


Återupprättelsen dag 25.


När jag tecknade denna bild med en avhuggen hand minns jag vad den betydde då. Jag gjorde dock inte som Jesus sade till mig, jag avstod inte det han bad mig avstå. Det fick konsekvenser. Jag visste då att han ville mig väl, men förmådde ändå inte göra det rätta han bad mig om.


Men vad betyder orden och teckningen idag? Vad är budskapet nu, mer än fyra år efter att jag skrev och tecknade? För just så fungerar mina böcker. De är symboliska och därför tidlösa.


Jag har plockat fram en ny bok om kvinnan som jag skrev och tecknade påsken 2017. Den tänkte jag dela med er härinne. Den är väldigt fin. Men vad är det Jesus menar denna gång? Ska jag avstå från att ge bort mitt arbete gratis och välja att ha tillit till att böckerna kommer ut på ett sådant sätt att jag får betalt för mitt arbete? Ska jag avstå från att ge bort det gratis som kostat mig så mycket tid, tårar och kärlek att forma fram? Ja, jag tror det är vad han menar. Jag ska inte ge bort mig själv mer. Inte skänka bort bröden jag bakat. För vad ska jag då kunna ta betalt för, om jag delar ut mitt arbete gratis?


Denna gång ska jag göra som Jesus ber mig. Jag ska avstå impulsen att ge allt jag är och har. Mina bröd ruttnar inte. De blir inte ens gamla. Jag ska välja att ha tillit till att Jesus vet något jag inte känner till. Jag ska vänta och lyssna till vad Gud vill ska ske med mitt arbete. Vem vet, kanske är det så att Sötnosen till slut får napp på ett förlag och när det sker så kanske de vill ha böckerna om kvinnan också. Det vore inte helt ologiskt och omöjligt. Jag är öppen och mottaglig för nästa steg nu när jag begravt det gamla, auberginen och bokföringen som båda tillhör det förgångna.


Att ha rensat ut innebär också att jag har samlat ihop en hel kasse med material att ta med till Skapande verkstad i kyrkan. Jag är tacksam om allt jag har sparat kan bli till konstverk i någon annans händer. Me like återvinning!


Kram,

Marie