• Marie Ek Lipanovska

Bäddat för Guds kärlek

Det tunga vita överkastet hänger på torkvindan. Tvättmaskinen är fylld av vita lakan och handdukar. En enda vägg i mitt sovrum är renskrubbad. Jag sitter under det gula parasollet som tvestjärtarna fick lämna när jag fällde upp det. Gräset är brunt och himmelen duvblå. Temperaturen är över 25 grader, några få moln har samlats längs horisonten.


Jag tackade nej till ännu en dag på stranden med dottern och barnbarnet, hur ljuvligt det än är. Huden behöver vila från den starka solen, min själ önskar stillhet och tystnad och jag skapar ordning i mitt hem.
Mitt sovrum är uppochnedvänt och den stora mörkgrå dubbelsängen är borta. Jag skrubbar rent de gamla vitmålade stenväggarna från skrapmärken och fläckar, och lite mögel uppe i hörnen på ytterväggen.

I vardagsrummet har jag tvättat rent de vita filtarna jag täcker sofforna med. Så katten passade på att smutsa ner en soffdyna med sina svarta dammiga hår. På golvet bland färgflaskor och penslar, lutande mot matbordets ena stol, står tavlan som jag hade målat Himmelen på. Långsamt förvandlas den nu till Jorden.

I det lilla rummet står banankartonger på hög med julsaker och minnesgrejer. Det ligger två fårskinn som behöver tvättas och på golvet står papperskassar och ikeakassar med sådant som sonen ska ha. Det trånga utrymmet rymmer också tre äppellådor fulla med böcker från tiden med Heal My Voice Sweden, två bokhyllor bakom ett draperi, ett gammalt skåp, två lådor med mitt gamla dockskåp och en låda med tavlorna till Ömhetsbevis.

I badrummet snurrar tvättmaskinen och handduken jag använde för att färga utväxten hänger på tork. Det finns inte ett enda rum i mitt hem som är iordning. Det är en salig röra av allt som är och varit gott. En röra som vill bli sorterad så att en ny ordning kan komma till.


Det är tid för förändring och den får ta den tid den behöver.

Jag avstår grönkålen i morgonens smoothie till förmån för alla fjärilslarverna som är hungriga. I tacksägelse dansar två vitgula fjärilar runt cafébordet jag fått av min mamma. Jag nöjer mig numera med frukter i min morgondryck; bananen, plommonen, äpplet från Lisbeths trädgård och en skvätt apelsinjuice, plus lite vatten, chiafrön och nässelpulvret från den egna trädgården.


Jag har burit människor i hela mitt liv. Ljuset och mörkret i dem. Barnet och den vuxna. Mina föräldrar och syskon, mina barn och deras pappa, pojkvänner och kvinnorna i bokprojekten, oftast utan att de visste om det. Jag formades för det uppdraget och jag har fullföljt det, ibland med ett lyckat resultat och andra gånger med en misslyckad utgång som Gud har fått rätta till.

Det är tid för mig att sluta bära, att lägga ned alla andra och överlåta hela det utrymme min kropp och själ varit för andra till att bara rymma Gud. Jag vill inte bära både ljus och mörker, det hela och det skadade, vare sig det är mitt eller någon annans. Jag vill bära den vars ljus inte har några fläckar, som bara är hel, ren, sanning och kärlek.


Så jag gör plats för en ny säng som jag bäddar med vita rena lakan för kärleken. I ett rum med renskrubbade väggar där jag vaknar upp till den konst jag skapar ihop med Gud. Jag lyfter ut böckerna och lådorna i stallet som tillhör andra människors historia och deras liv, och gör plats för en övernattande gäst. Jag vill att mitt hem ska ha plats för Gud, mig och mina allra närmsta.

Såsom jag gjort fint vid ankomsten av alla mina barn, gör jag nu rent och fint i hemmet för ankomsten av mitt nya liv. En vägg i taget. Ett rum åt gången. Med början i sovrummet och Guds välsignade ledning och hjälp.Konstverk under förvandling. Såsom i Himmelen så ock på Jorden. Både för mig och min tavla.

Må det ske!


Marie

Marie Ek Lipanovska

0703 - 624260 

marie.eklipanovska@gmail.com

  • Marie Ek Lipanovskas youtubekanal
  • Marie Ek Lipanovskas Instagram
  • Marie Ek Lipanovskas podcast

©2020 by Marie

www.marieeklipanovska.se

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now