• Marie Ek Lipanovska

Det rika livet som fattig

Jag sitter och njuter av sensommarens varma strålar. Vi närmar oss slutet av augusti och det känns i atmosfären. Sommaren och den annalkande hösten är båda närvarande, de dansar med varandra och turas om att föra.


Min vänstra arm är lite nedkyld av vinden som drar förbi. Min högra sida av kroppen är het som en öken. Jag ler när jag ser den klarblå himmelen och molnen som är vänliga nog att bara segla längs horisonten. Värme och ljus gör mig levande. Kallar ut mig ur mig själv. Väcker längtan efter liv och människor, efter Skapelsens skönhet och Gud där.


Vilken lycka det är att gå rakt ut i trädgården, naken under det vita sommarnattlinnet med spets som jag ärvt. Att blanda ihop en iskaffe och bära ut mina böcker och slå mig ner denna underbara morgon. Jag njuter av min fattigdom. Den har visat sig vara en källa till stor rikedom. Till lycka som inte kan köpas och som inte har sitt ursprung i världen.


I fattigdomen, som inte är självvald, har jag fått se en sida av Gud jag älskar kanske mer än allt annat, för den gör mig trygg. Ordet har besannats:


Därför säger jag er: bekymra er inte för mat och dryck att leva av eller för kläder att sätta på kroppen. Är inte livet mer än födan och kroppen mer än kläderna? Se på himlens fåglar, de sår inte, skördar inte och samlar inte i lador, men er himmelske fader föder dem. Är inte ni värda mycket mer än de? Vem av er kan med sina bekymmer lägga en enda aln till sin livslängd? Och varför bekymrar ni er för kläder? Se på ängens liljor, hur de växer. De arbetar inte och spinner inte. Men jag säger er: inte ens Salomo i all sin prakt var klädd som en av dem. Om nu Gud ger sådana kläder åt gräset på ängen, som i dag finns till och i morgon stoppas i ugnen, skall han då inte ha kläder åt er, ni trossvaga? Gör er därför inga bekymmer, fråga inte: Vad skall vi äta? Vad skall vi dricka? Vad skall vi ta på oss? Allt sådant jagar hedningarna efter. Men er himmelske fader vet att ni behöver allt detta. Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också. Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga. (Matt 6:25–34)


Men er himmelske fader vet att ni behöver allt detta.

Precis så är det. Gud vet vad jag behöver. Personligen. Gud klär inte alla fåglar på samma sätt, utan var och en efter sitt unika behov.

Jag fick en klänning igår av en vän. En lång vacker klänning i mina färger och den var som skräddarsydd för mig. Superfin känner jag mig i den och kvaliteten är god. Jag älskar verkligen när jag får en kass med kläder att prova. Rena julafton. Jag får syn på att jag passar i andra kläder än de jag tror klär mig.

Jag fick igår en hel hög med dukar att måla på av en vän. Perfekt eftersom jag ska ha en utställning i Danmark den 10–18 oktober. Då och då säljer jag en tavla, men jag har lagt ner mer på att köpa material än vad jag fått in vid försäljningen till mina vänner. Jag har prioriterat min konst före att köpa annat. Det är mitt sätt att söka Guds rike först.

Jag har fått pengar till hyran som ska betalas idag. Vilken lycka det är att ha ett eget hem och att få bo på landet i lugn och ro. Det tycker katten också som går förbi mina brunbrända ben.

I helgen fick jag en supersnygg säng i nyskick för det obegripliga priset 1000 kronor. Jag fick dessutom hjälp av äldsta dottern med att hämta den i Lund. Hon hyrde ett släp för 29 kr åt oss och fick som tack för hjälpen två lådor med husgeråd jag sorterat ut så hon kan det sälja på Marketplace. Och sonen lånade ut sin bil med dragkrok.

I helgen sålde jag två skåp jag fick av en vän för många år sedan men som jag nu inte använder och tjänade 700 kr på dem. Så egentligen betalde jag bara 300 kr för sängen plus 200 kr som jag tankade sonens bil för.


Jag tar emot ALL den hjälp jag behöver. Jag skänker saker och säljer saker och ger den hjälp åt andra som de behöver. Livet som fattig har lärt mig att leva ett rikt liv där ingenting är stillastående och samlar damm. Varken pengar, saker, kärlek eller omsorg, livserfarenhet, kunskap och visdom. Jag har allt jag behöver just nu. När jag behöver en bil får jag skjuts eller kan låna en bil av mina barn eller en granne. Varje vecka får jag skjuts till kyrkan av en vän eller min äldsta dotter. Gud vet att jag behöver min gemenskap. När någon av barnen ska resa bort lämnar de sin bil hos mig att använda. De tar med mig till stranden och till min mamma. Jag kan räkna med andra människors hjälp på samma sätt som de kan räkna med min hjälp och mitt stöd. Vi är ömsesidigt beroende av varandra för att vardagen ska bli trygg och smidig. Den friheten finns inte i pengar, i samhällets säkerhetsnät och i självtillräcklighet.


Klänningen är inte mer eller mindre värd än hjälpen från mina barn. Dukarna att måla på har inte ett större eller mindre värde än grannen som lånar ut sin bil. Var och en ger vad den kan ge. Den som har mycket kan ge mycket, den som har lite kan ge lite. En gåva är en gåva. Vi kan inte ge det vi inte har, men vi kan vara generösa med det vi har.


Jag har levt i ekonomisk rikedom, ett medelklassliv. Jag lever i ekonomisk fattigdom, ett ovanligt liv. Det är inget jag valt. Båda liven har varit en gåva från Gud. Båda har sin tjusning och sin glädje. Det ena är inte mer ädelt än det andra, inte bättre eller sämre, faktiskt inte ens mer eller mindre bekvämt. De är bara väldigt olika och det är inget jag behöver välja själv. Gud vet vad jag behöver i olika tider av mitt liv. Han lät mig vara rik när barnen var små och för det är jag väldigt tacksam. Han låter mig vara fattig nu när de klarar sig själv. För det är jag tacksam.Inte förrän nu har jag skådat en röd tomat trots alla plantor. Bättre sent än aldrig att äta tomater jag själv drivit upp.

Det enkla livet som låter mig leva i nuet och vara öppen för Gud och mitt skapande är det liv som är bäst för mig. Det är hållbart. Det bryter inte ned mig och utarmar inte mig. I det livet finns frid och glädje. Det är mitt paradis. Som konstnär kan jag leva utan fikonlöv omsluten av Gud. Jag behöver plats i både almanacka och hem till att skapa när Gud kallar mig till det. Därför vill jag inte ha en hög av åtaganden med tider att anpassa mig efter eller ett liv med mycket materiellt överflöd att städa, förvalta och ta hand om, för det drar mig bort från tillvaron i Eden. Enkelt och vackert är min livsmelodi. Till de tonerna dansar jag mer än gärna. Det livet låter mig leva med dörren öppen ut till trädgården jag delar med min granne. Vägg i vägg med stallet och den ständiga påminnelsen om Guds gåva, ett underbart gossebarn. Ett hem utan statiska gränser, där jag sår, planterar och skördar vad Skapelsen och Skaparen så frikostigt ger mig att leva av.


Marie


Marie Ek Lipanovska

0703 - 624260 

marie.eklipanovska@gmail.com

  • Marie Ek Lipanovskas youtubekanal
  • Marie Ek Lipanovskas Instagram
  • Marie Ek Lipanovskas podcast

©2020 by Marie

www.marieeklipanovska.se

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now