• Marie Ek Lipanovska

Du får inte mer av mig

I hela mitt liv har jag utkämpat en kamp mot ondskan. Det gick så långt att jag trodde att det var jag som framkallade det onda i den andre, att jag öppnade dörren till det som inte var friskt. Och till slut var tanken så mörk att jag trodde att det var jag som kom med det onda in i relationer, att det var något sjukt i mig.


Kampen mot ondskan har såklart sin rot i relationen till min pappa och att han var alkoholist. Jag såg när jag kom upp i mellanstadieåldern att det fanns en oskyldig pojke dold bakom den alkoholiserade mannen. Min längtan var att min pappa skulle bli frisk. Istället föll han en dag i stentrappan när han var på väg till sin lägenhet, så hårt att han dog där.

Jag var arton år och det torkade blodet fanns kvar där i trappan när vi skulle besöka hans lägenhet. I det ögonblicket släcktes hoppet om att en dag ha en nykter pappa och en relation till honom. Jag hade aldrig haft en riktig pappa och jag skulle aldrig få en.

Ty det är inte mot varelser av kött och blod vi har att kämpa utan mot härskarna, mot makterna, mot herrarna över denna mörkrets värld, mot ondskans andekrafter i himlarymderna. (Ef 6:12)

Vad är egentligen ondska? En andemakt säger Bibeln. Något omänskligt. Ondskan slår sönder vad Gud skapat. Ondskan splittrar. Ondskan ljuger. Ondskan förnekar. Ondskan döljer sanningen. Ondskan igenkänner Gud och ondskan klär sig ibland i Guds ord. Ondskan frodas i mörkret. Ondskan anklagar. Ondskan far in i människor. Ondskan dödar.


När jag var i tolvårsåldern tvingades jag putta ut min egen pappa från vårt hem. Mina föräldrar var skilda och min mamma orkade inte ta itu med problemet. Han var full. Han ville inte gå. Det var kallt ute. Han var hemlös vid tillfället.

"Hur kan du göra så mot din egen far", sade han när jag föste ut honom ur vår lägenhet. Jag gav aldrig honom ett svar, men nu tänker jag göra det. Detta är sista gången jag lyssnar till den anklagande rösten.


"Du tvingar mig att kasta ut dig för att du uppför dig som ett egoistiskt svin och vill inte se vad du gör mot mig och familjen. Jag kastar ut dig som en konsekvens av dina skadliga handlingar mot mig och mot oss alla.

Jag kastar ut dig för att det är du, inte jag, som är sjuk. Du vägrar att förändra dig. Du förnekar sanningen om vem du är och vad du gör. Skulden är inte min. Jag gör inget fel när jag kastar ut dig och säger till dig som det är.

Jag är helt oskyldig till din sjukdom. Jag har inte sått lögnen du lever i. Jag har ingen del i din ovilja att ta itu med ditt problem. Jag är inte den som har skadat dig när du var barn.

Jag har älskat dig trots allt jävelskap du kommit med. Jag har stått kvar trots att du övergett mig varenda gång. Jag har burit hoppet om dig och om oss. Jag har burit kärleken till oss. Du har slagit itu den kärleken. Detta är ingen anklagelse. Det är sanningen som du inte vill veta av.

Du är välkommen hem till mig när du sökt hjälp och visat att du vill bli frisk. Du är välkommen när du kommer med sanningen. Men du kan inte binda mig längre i tystnad och lögn. Du kan inte köpa dig fri ditt ansvar. Vill du fortsätta att bära på det sjuka kan vi inte ha en relation, för jag vill inte insjukna. Jag vill att du ska bli frisk."
Käre himmelske Far,

i dina händer överlåter jag hans ande.


Kom och fyll mig med din helige ande, inled mig icke i frestelse och bevara mig från allt ont.


Herre, förbarma dig över oss!

I Jesu namn,

Amen

  • Instagram
  • YouTube
  • Spotify Social Ikon

marie.eklipanovska@gmail.com | 0703-624260 | ©2021 by Marie

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now