• Marie Ek Lipanovska

En källa till liv

Häromdagen gick jag iväg ut i ösregnet. Jag vandrade bort till "Lilla skogen". En skogsdunge jag adopterat som min och som jag försöker hålla ren från plast och annat skräp.

Jag gick dit för att det brann uppe i mitt huvud och hela mitt väsen skrek efter att sjunka ner i kroppen. Jag valde ut ett träd till att vara min mamma och sedan kramade jag henne medan jag grät. Trygg och stabil stod hon där med sin rötter nere i jorden. Hon fanns där för mig och gav av sin livskraft. Glad över att kunna vara till hjälp och stöd åt mig, ett jordens barn.

Jag är av ande men jag är också människa. Jag behöver både en mor och en far som är lika mig.

Återupprättelsen dag 18 av 28.


"Mother Earth is a source of life, not a resource." Hövding Arvols ord igår i dokumentären jag såg landade som en sanning i mig. Precis så är det. Moder jord är en källa till liv inte en naturtillgång. Detsamma gäller mig. Den jordsliga och mänskliga livskraften är inte oändlig. Den är inte en tillgång som ska utvinnas. Den är en källa till liv. När den källan är uttömd är det över. Det gäller mig, dig och vår planet. Anden har då ingen boning och ingen kropp.


Jag målade igår för första gången på länge. Jag tycker mycket om min nya tavla. Den har alla de färger jag älskar så mycket, vitt, sand, brunt och nyanserna däremellan. Jordens färger. Jag har döpt den till "Peace of Mum" och den ska hänga i mitt vardagsrum. Den är rogivande som ett rotat träd. Jag vill måla fler stora tavlor. Gärna ännu större än denna som är 70x100.


Ord driver mig upp i huvudet. Att måla drar mig ner i min kropp. Den abstrakta konsten passar mig. Den behöver inte likna något för att vara något. Det abstrakta har rum för hela mig, alla mina tankar och känslor, hela min historia, allt som redan är och allt det okända som är i tillväxt. Allt möts i nuet, i närvaron som driver spatelns, penselns eller mina egna fingrars svepande drag.


Mina tavlor förkunnar om den levande anden som tagit kropp. De ärar och vittnar om kärleken jag har för både Gud och Moder Jord, min pappa och min mamma. Jag kan inte leva av antingen den ena eller den andra. Jag är en mix av dem båda och behöver därför bådas kärlek, stöd och liv.


Kram,

Marie