• Marie Ek Lipanovska

Öppet brev till er följare: Jag ser Kristus i George Floyd

Jag har varit naiv och en del av den tystnadskultur som råder. Jag vill att ni som följer mig på Youtube, Instagram, Spotify och bloggen ska veta var jag står i min kristna tro och vilken människosyn jag har. Jag vill förtydliga och klargöra av respekt för alla dem som i nutid och genom historien har skadats av kyrkan och kristna. Det är ett uppvaknande som sker i vår värld och jag väljer att se verkligheten i vitögat och göra en självrannsakan.
Metoo, Corona och nu Black Lives Matter. Det är mycket som har hänt på kort tid. Jag upplever att verkligheten har kommit ikapp mig. Det är ett uppvaknande om och om igen. Jag försöker gnugga sömnen ur mina ögon och se klart och nyktert på vad det är som sker både på ytan och under den, i vår värld och i mig.


Jag inser att jag är framme vid porten. Den stora jag vandrat mot i årtionden. Kolsvart är den. Som den svarta rutan på Instagram under hashtaggen blackouttuesday. Svärtan är som en spegel. Jag ser mig själv och den vita privilegierade svenska kvinna jag är, som växte upp under det fria och positiva 70- och 80-talet då framtiden var full av löften och discovågen kom med glädje och kärlek. Jag hade dessutom turen att bo i ett ytterområde där det mångkulturella var en självklarhet.


George Floyds död hoppas jag blir den milstolpe i vår gemensamma mänskliga historia som befriar oss från de lögner vi har om andra och oss själva. Det är först med hans död och det raseri som blossat upp som jag fått syn på min egen naivitet och hur jag varit en del av en tystnadskultur som upprätthåller orättvisor, förtryck och rasism.

George Floyd dör inte förgäves, men för hans familj är detta ett fruktansvärt trauma och en förlust. Jag kan låta han och hans familjs lidande bli ännu ett namn på listan över döda svarta i USA som bara växer utan att någon förändring sker. Eller... så kan jag se Kristus i George Floyd och ge hans död någon mening också för mig som vit kvinna i Sverige. Jag kan låta en svart man befria mig ur den vita mannens förtryck av oss båda. Jag kan använda min röst och det privilegium jag har som vit och svensk, till att stå upp för det jag anser är rätt.


Gud har gett mig en tro på Jesus Kristus och det är på den arenan jag är satt att verka. Det är här jag behöver, av respekt för alla som lidit och lider, förtydliga var jag står i min kristna tro och övertygelse, så att det aldrig råder några tveksamheter kring vad min kristna tro är i relation till andra människor.

Jag vet att människor i årtusenden har skadats av kyrkan och av kristna. Jag vill inte sopa det under mattan, inte förringa det, inte försöka kringgå det genom att säga att jag inte är sådan och att jag inte kan stå för vad alla andra gör och har gjort. Jag vill ge alla de människor som skadats ett erkännande för det lidande som kristna utsatt andra människor för. Människor har fråntagits sin kulturella identitet och sitt arv av kristna missionärer. Barn har utsatts för sexuella övergrepp av katolska präster. Kvinnor har bränts på bål. Kvinnor har förvisats ut ur kyrkan för att de skilt sig. Korstågen har lemlästat och dödat människor. Kristna har stulit andliga ceremonier och gjort till sina. Detta har hänt. Detta händer. Ku Klux Klan bränner kors i Jesu namn. Som kristen behöver jag sopa framför min egen dörr och göra en rejäl självrannsakan. Vad är av Gud och vad är människans påfund?


Detta är var jag står. Och säkert har jag glömt något. Men det är bättre att säga det jag vet idag om mig själv som kristen än att vänta på att jag ska vara fullkomlig. Det lär nämligen aldrig ske.


 • Jag är inte intresserad av en kristendom som fråntar individer, grupper eller folkslag deras sanna identitet och inre auktoritet.

 • Jag är inte intresserad av en kristendom där män är överhuvuden och kvinnor är tjänarinnor.

 • Jag är inte intresserad av en kristendom som skambelägger kvinnors och mäns sexualitet, förminskar eller förnekar kroppens visdom och fråntar oss vårt behov av fysisk kontakt och intimitet.

 • Jag är inte intresserad av en kristendom som tystar den fria kvinnan och höjer moderskapet till en ouppnåelig helgonstatus som fråntar oss våra mänskliga behov.

 • Jag är inte intresserad av en kristendom som glorifierar fattigdom och lidande.

 • Jag är inte intresserad av en kristendom som placerar män över kvinnor och lär ut att män är familjens överhuvud.

 • Jag är inte intresserad av en kristendom som graderar människors helighet utifrån deras civilstatus som gift, änka/änkling, singel eller frånskild, och som utesluter människor ur den kristna gemenskapen och kyrkan på grund av detta.

 • Jag är inte intresserad av en kristendom som skuldbelägger människor på grund av deras sexualitet och vem en person älskar, och som utesluter människor ur den kristna gemenskapen och kyrkan på grund av detta.

 • Jag är inte intresserad av en kristendom där människor gömmer sina egna tankar, idéer, övertygelser, lögner och handlingar bakom Guds ord eller Guds namn.


 • Jag tror på en Gud som är kärlek, talar kärlek och agerar med kärlek.

 • Jag tror på en Gud där Gud utväljer en människa och ger henne kallelsen, inte där kyrkan eller en annan människa bestämmer över en persons kallelse.

 • Jag tror på en Gud som kallar både män och kvinnor, unga och gamla, rika och fattiga, oberoende av hudfärg, kulturell bakgrund, civilstatus och sexuell läggning.

 • Jag tror på en Gud som står upp för de marginaliserade och utsatta, de värnlösa och osynliggjorda, de förnekade och förtryckta.

 • Jag tror på Jesus Kristus.

 • Jag tror att Jesus Kristus föddes för att befria mig från alla lögner om mig själv och andra och att han dog för att övertyga mig om att jag är värd att dö för.

 • Jag tror att han är Guds son, 100% Gud och 100% människa.

 • Jag tror att den unga flickan Maria hade ett så öppet hjärta att Guds heliga ande genom hennes helhjärtade ja kunde ge liv åt Jesus.

 • Jag tror att alla människor är ämnade att vara lika Maria och att vår uppgift är att säga ett helhjärtat ja till Guds heliga ande.

 • Jag tror att vi är här för att våra själar ska bli Kristuslika, så att våra ord och handlingar kan gå hand i hand, och att vi är ämnade att vara ett instrument för Guds kärlek.

 • Jag tror att vi föddes för att älska och att älskas av Gud och varandra.

 • Jag tror att den helige ande som Gud sänt oss är vägen till en ny mänsklig tillvaro, en ny himmel och en ny jord, där kärleken är allenarådande och sanningen vårt ljus.

 • Jag tror på att all förändring börjar inifrån varje människa i mötet med Gud, därefter i våra nära relationer i familjen och bland vänner. Sedan vidare ut bland bekanta i kyrkan, i gemenskaper, samhället, länder och till sist över hela vår planet.

 • Jag tror att den enda vägen är att se sanningen i vitögat, samtala om vad som faktiskt är och be Gud visa vägen när den mänskliga verkligheten visar sig vara kolsvart.


Kram

Marie

Marie Ek Lipanovska

0703 - 624260 

marie.eklipanovska@gmail.com

 • Marie Ek Lipanovskas youtubekanal
 • Marie Ek Lipanovskas Instagram
 • Marie Ek Lipanovskas podcast

©2020 by Marie

www.marieeklipanovska.se

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now