• Marie Ek Lipanovska

Ett sammanfogat jag

Kvinnan är stommen av mig som människa. Hon kommer ur barnet i mig. Kvinnan är barnet som blivit vuxet. Kvinna är jag innan jag blir mamma. Kvinna fortsätter jag att vara under moderskapet. Barn är jag en kort period. Mamma med föräldraansvar är jag när barnen är små. Kvinna är jag nästan hela livet.


Att vara kvinna är komplicerat. Det tycks på något sätt vara lika provocerande som att vara Jesus. En massa åsikter om vem man är och hur man ska bete sig, har människor.


Jag har levt i relationer med flera män sedan jag blev kvinna för över trettio år sedan, men det slutar alltid med att jag blir vingklippt och beskuren på sidor av mig själv. Ärligt talat vet jag inte hur jag ska undvika detta. Finns det ingen enda man som är beredd att förändra sig själv istället för att begränsa mig? Finns det ingen man som är så mogen att han klarar av en kvinna som inte skäms för sig själv och inte är rädd för att leva i sanning och kärlek? Finns den ingen man som klarar av att jag är jag: En kvinna med en smart och skarp hjärna, ambitiös och driven av kärlek inte av pengar, händig och flitig, snygg, sexuellt självständig, vill vara med och förändra världen, djupt troende och praktiserande kristen, mamma och mormor, en god vän och samtidigt en enstöring som trivs i tystnad och ensamhet långt ifrån människor långt ute på landet, miljömedveten med en holistisk syn på livet och kan inte köpas för pengar. Varför skulle det vara så svårt att älska och vilja leva med, det fattar inte jag?

Alltid tycks det vara så att någon av mina sidor upplevs som hotfull för mannen. Jag har inte mött en enda man som klarar av att jag är bättre på något än honom. Konstigt. Jag är glad när han är bättre än mig, då slipper jag göra det.


Så här kommer en kavalkad av bilder från 2008 och framåt som jag tycker visar olika djupt förankrade sidor av mig.


Detta är den lugna varma livsbejakande kvinnan. Brunbränd, vänlig, moderlig och avslappnad. Jag älskar att vara ute i solen om våren och sommaren. Bara ben och barfota är bäst.


Detta är också jag, på samma plats fast i andra kläder. Oförutsägbar. Självsäker. Eldig. Dominant. Bestämd. Full av åsikter. En som inte kan packas in där andra vill ha mig. Jag älskar också den sidan av mig, hon som gillar röda kläder och har sug i blicken. Jag skulle gå vilse utan min skarpa hjärna och mitt passionerade hjärta. Den här sidan har dessutom humor. Det syns på det sneda leendet.


Detta är också jag. Hemmafixaren som är händig både med verktyg och växter. En riktig liten arbetsmyra som gillar att lufsa runt på landet i sköna koftor, barbent, i flipflop och osminkad. Jag är en hejare på att pyssla så det ser proffsigt ut. Med enkla medel kan jag skapa snygga ting. Jag sprudlar av idéer och vet hur man skapar ett snyggt själfullt välkomnande fridfullt hem.


Detta är också jag. Mormor Marie som älskar sitt barnbarn och drar ut kontakten på teven så att han inte kan sätta på den. Jag är dinosaurie-mormorn som vill hålla skärmarna borta och som hoppas ha en ritkompis när han blir lite större och så önskar jag att han gillar att plantera så vi kan odla ihop. Jag längtar till när han kan plocka bär i trädgården för han älskar frukt och bär.


Detta är också jag. Kvinnan som gör Youtube, podcast och bloggar. Jag tar alla chanser som finns att dela min tro, mina tårar, mitt skratt, mina insikter om livets goda och besvärliga sidor. Alltför privat tycker kanske en del att jag är. Men jag har inget att dölja och jag gillar inte det opersonliga samtalet och pratet. Jag är inte intresserad av att försköna och bara visa upp de vackra sidorna av livet. Ibland är livet skit och ibland gör det fruktansvärt ont att vara människa. Jag orkar inte låtsas som att allt är toppen när det inte är det. Tystnadskultur ogillar jag skarpt. Endast sanningen kan befria och försona.Detta är såklart jag. Djupt försjunken i det jag älskar mest av allt. Att skriva och rita för hand.


Detta är jag. Meditationsledaren. Hon som älskar att ledas av Anden och vars blick är som falkens. Jag ser och hör vad andra inte ser och hör. Dessutom kan jag se både detaljer och helhet och hur saker hänger ihop. Meditationen är mitt livselixir. Människor älskar mina meditationsgrupper. Jag med. De är fulla av så mycket äkta kärlek, värme, omsorg om varandra, skratt och utveckling. Vi blir till i mötet med varandra.


Detta är jag. Dock i en väldigt mycket yngre utgåva. Ingen har nämligen tagit en sådan bild på mig de senaste 12 åren. Jag är en kvinna som är trygg i min sexualitet. Jag känner mig själv och min kropp och är idag befriad från både porrens och kyrkans dåliga inflytande. Ingen av dem tycks veta vad sexualitet är och hur den ska levas.

Jag älskar närhet och beröring och mår fysiskt och känslomässigt dåligt av att leva ensam. Jag är en (1) kvinnas man och sex kan jag inte separera från kärlek. Jag ser på min kropp (och mannens) som helig och via sexualiteten kommer jag närmre Gud. Jag behöver mannen för att helt och fullt vara mig själv som kvinna. Och om mannen inte förstår att detsamma gäller för honom, att han behöver mig som kvinna för att helt kunna vara sig själv, då är han ointressant i mina ögon. Självtillräcklighet är det mest oattraktiva och avtändande jag vet hos en man.


Detta är lika mycket jag. Bedjande. På knä inför Gud. Totalt obegriplig för många eftersom min tro ofta tar så kroppsliga uttryck. Gud är grunden jag står på. Livet i mig. Icke utbytbar. Min källa och kärleken jag absolut inte kan leva utan. Jesus Kristus skänker mig den frimodighet jag behöver för att våga vara den jag är. Jesus är min frälsare och den som läker såren efter männen och sammanfogar mig till en hel människa igen. Tack Jesus! Utan dig vore jag död.


Jag radar upp mina många sidor för att inte längre ställa den ena eller den andra åt sidan. Jag är jag. Inte fullkomlig och ständigt i utveckling. Men ta mig tusan om jag ska låta mig vingklippas fler gånger eller beskäras på sidor av min kvinnlighet.


Jag har rätt att vara smart, driven och beslutsam. Känner mannen sig liten, väx då upp och bli en mogen man som är stolt över att det finns kraftfulla kvinnor som gör världen lite bättre.

Jag har rätt att vara en sexuell varelse. Varje man får själv ta ansvar för sina kropp och sexualitet och sluta projicera sina nedtryckta eller skamfyllda känslor på mig.

Jag har alltså all rätt i världen att vara en djupt troende kristen kvinna som vittnar om Jesus, ritar Sötnosen och är mormor, samtidigt som jag är en kvinna som kämpar för jämlikhet och njuter av min egen sexualitet. De olika sidorna står inte i konflikt med varandra. De ger näring åt varandra.


Kram,

Marie