• Marie Ek Lipanovska

Flickan som ska bli kvinnan

Flickan, hon finns där inuti mig fortfarande. Flickan är det lilla barnet som växt upp och ur barndomens bekymmerslöshet och oskuldsfullhet. Flickan är medveten om könsroller och orättvisor. Hon söker efter sin plats och sitt sammanhang i världen utanför familjen. En del av min person är kvar här. Inkapslad i flickan.


När jag är där inuti flickans slutna kapsel och ser på min nakna kropp i spegeln, då möts två olika verkligheter. Men ett stort svalg förbinder oss. Vi är förenade i samma längtan. Det inre och yttre är i kontakt med varandra.


Det har aldrig räckt att bara leva. Jag vill vara älskad och lycklig.

Det har aldrig räckt att bara vara som en förälder åt andra eller en mamma. Jag vill vara kvinna.

Det har aldrig räckt att jag är duktig på det jag gör. Jag vill att det uppskattas och belönas.


Återupprättelsen dag 17 av 28.


Jag längtar efter att vara älskad och lycklig. Jag längtar efter att vara uppskattad för det jag gör och ekonomiskt oberoende därigenom. Jag längtar efter en kärleksfull relation till en man och ett gott liv ihop. Det är den längtan som funnits i mig sedan jag var en flicka. Den är inkapslad i min person. Det är den längtan som vill bli kvinna och ta sin plats i livet. Den längtan är ett svalg som hungrar efter kärlek och törstar efter liv. Utan stora mängder livskraftig kärlek och fridfull närvaro kan jag inte utvecklas till den jag alltid varit i mig själv men aldrig haft förmånen att formas till.


Idag ska jag måla. Det har pockat på i ett par veckors tid, men denna gång har jag valt att inte agera direkt. Inte skapa och producera omedelbart. Jag vet inte vad som vill fram. Men jag ska vila i penseldragen. En stor duk står nu lutad mot en stol och väntar på mig i vardagsrummet. Lakanet är utbrett på golvet. Färgburkar, penslar och annat material vill skapa ett konstverk. Målarklänningen har åkt på. Jag ska bara få lite mat i magen först. Det brinner en eld uppe i mitt sinne, så jag längtar ner till kroppens svalkande vatten.


Kram,

Marie