• Marie Ek Lipanovska

Första gästen anländer

Jag tittar bort mot åkern bortom hagen. Snön drar fram som en storm. Det ser ut som om det vita pulvret reser sig från den bruna jorden och förs bort av vinden. Den rödbruna hästen i hagen intill fortsätter att äta av sitt utlagda hö. Hon får sällskap av den mörkbruna som förnöjsamt tuggar på sin hög av det torra gräset. I baljan med vatten ligger en droppvärmare så att drickat inte blir till is. Detta är vad jag ser när jag blickar ut genom mitt fönster.


Jag tittar ner i boken på mitt skrivbord och ser in i historien.

Vet du vad Noas fru heter? Inte jag heller. Det vet ingen. Hennes namn är inte ens nämnt i Bibeln. Vet du vad Moses fru heter? Jag visste det inte heller, förrän idag. Hennes namn nämns i Bibeln men vi hör aldrig talas om henne. Sippora heter hon. Så vackert. Namnet betyder fågel.


Jag blickar in i mitt inre och ser att Sippora är min första gäst vid det vackert dukade bordet jag berättade om här.
Sippora tillhörde folkgruppen midjaniter. Midjan var ett område nära Sävhavet/Röda havet. (Se bild ovan från min Bibel 2000.) Midjan är också namnet på en av de söner som den bibliska stamfadern Abraham fick med sina andra fru Ketura.

Sippora hade sex systrar. De brukade gå till brunnen för att hämta vatten till fåren som tillhörde deras far Reguel. Han var också präst i Midjan och kanske kallas han därför även Jetro, som betyder "den högvördige".


När Mose anländer till Midjan är han på flykt. Han har slagit ihjäl en egyptier för att den dödade en landsman till Mose, en hebreisk man. Farao har fått reda på det och vill få honom dödad.

Mose möter Sippora och hennes systrar vid brunnen när de ska hämta vatten till fåren. Kvinnorna blir bortkörda av några herdar. Mose ingriper och hjälper sedan systrarna att ge vatten åt fåren.

De kommer hem tidigare än deras far räknat med och han undrar såklart varför. Systrarna berättar då: "En egyptier hjälpte oss mot herdarna; han öste till och med upp åt oss och vattnade fåren." (2 Mos 3:19) Deras far ber dem hämta mannen så att han kan bjuda honom på mat. Mose bestämmer sig för att stanna hos prästen och han får Sippora som hustru.


Paret får en son som Mose döper till Gershom, "ty jag är en främling i detta land". De får ytterligare en son som Mose döper till Elieser, "ty min faders Gud kom mig till hjälp och räddade mig undan faraos svärd".

Många år senare när Mose är ute och vaktar sin svärfars får kommer Guds ängel till honom. Det är här scenen med den brinnande bisken utspelar sig. Mose har ett långt samtal med Gud där Mose ombeds återvända hem för att föra israeliterna ut ur fångenskapen i Egypten.


Mose berättar för sin svärfar vad Gud har sagt. Jetro önskar honom lycka till. Sippora och sönerna sitter upp på en åsna och följer med Mose på färden tillbaka till Egypten.


Men något mycket märkligt sker under deras resa.

Vid ett nattläger under vägen kom Herren emot Mose och ville döda honom. Då tog Sippora en vass flintbit och skar bort förhuden på sin son och vidrörde honom nertill med den och sade: "Du är min blodsbrudgum". Och han (Herren) lät honom vara. – Det var då hon sade "blodsbrudgum" och syftade på omskärelsen. (2 Mos 4:24-26)


Sippora räddar livet på Mose genom sin handling. Vem vidrör hon nedtill med sonens förhud? Jag tror texten syftar på att Sippora vidrör Mose nertill (på hans kön?) med förhuden hon skurit av sin son. Sippora offrar en bit hud från sin son för att rädda livet på sin man.


Jag funderar.... Sippora är uppväxt i Midjan. Midjan är namnet på en av Abrahams söner. Omskärelse är ett tecken på Guds förbund med Abraham. Sippora är dessutom dotter till en präst. Varför har de inte omskurit sina söner tidigare? Är inte Mose omskuren?

Kanske är orden "Du är min blodsbrudgum" profetiskt tal. Uttalar Sippora Guds ord över Moses?

Det hör till saken att Mose inte har ordets gåva. Det har han själv sagt: "Förlåt din tjänare, Herre, men jag har inte ordet i min makt. Det har jag aldrig haft, inte heller sedan du talat till mig. Orden kommer trögt och tveksamt. [...] Herre sänd bud med någon annan, vem du vill." (2 Mos 4:10,13)

Därför utser Gud Moses storebror Aron som talesperson under uppdraget att befria israeliterna.


Efter scenen med omskärelsen befaller Gud att Aron ska gå och möta upp Mose i öknen. De möts vid Guds berg. Jag undrar om inte Mose sänder hem Sippora och sina söner tillbaka till Midjan efter omskärelsen, innan han därefter går Aron till mötes vid Guds berg. De följer nog aldrig med hela vägen till Egypten. Senare i texten får vi nämligen veta att de har sänts hem, men det står inte när. Efter omskärelsen, men innan mötet med Aron, verkar vara mest troligt för sedan lämnar de två bröderna öknen och går till farao i Egypten. Därefter handlar allt om befrielsen av israeliterna. Plågorna som drabbar Egypten, ökenvandringen, havet som delas, vattnet som kommer ur klippan.


När allt detta har hänt får vi veta att Reguel Jetro, Sipporas pappa, får höra talas om allt som Gud har gjort för Mose och israeliterna. När han har hör om uttåget ur Egypten reser han med sin dotter Sippora och hennes två söner till Guds berg i öknen där Mose återigen slagit läger. Där de kanske skildes åt, återförenas nu familjen igen.


Jetro ser hur svårt Mose har att räcka till för hela folket. Han kommer med goda råd för hur Mose ska leda sitt folk framöver. Mose lyssnar och gör som svärfadern säger. Sedan återvänder Jetro till sitt land. Jag utgår ifrån att Sippora och sönerna stannar kvar hos Mose och israeliterna. Det är efter detta som Mose mottager de tio budorden.


Vi har lärt oss att läsa Bibeln såsom män vill att vi läser den. Vi har lärt oss att fokusera på den man som sticker ut och samtidigt negligera de människor som omger en ledare, de som nämns med eller utan namn. Vi har lärt oss att tro att Mose var en stor man i princip av sig själv, med Guds hjälp såklart och för att Gud hade utvalt honom. Men det är bara ett litet fragment av sanningen. Mose vore död utan kvinnorna som räddade livet på honom och Mose vore ingen ledare utan männen som hjälpte honom att bli en.


Jag välkomnar Mose, sönerna Gershom och Elieser, Moses bror Aron och Sipporas pappa Reguel att slå sig ned vid det dukade bordet. Jag skulle så gärna lyssna på Sipporas pappa. Hur uppfostrar man sju döttrar i en tid av så utbrett kvinnoförakt som rådde på 1200-talet före Kristus? När jag läser dialogen han har med sina döttrar när de träffat Mose den första gången vid brunnen och sedan lyssnar till samtalet han har med Mose efter återföreningen, då hör jag en vis och erfaren man som talar. Det blir man av att fostra sju flickor.

Någon hustru nämns inte, så troligtvis är hon död. Men också hon är bjuden att sitta med oss vid vårt dukade bord. Råden Reguel ger Mose om ledarskap är fyllda av livserfarenhet. De fungerar än idag. Han ser att Mose aldrig kommer att orka med sitt stora uppdrag i längden. Inte folket heller. Reguel är en man som har omsorg om människor och vet hur man talar så att andra lyssnar och följer hans råd.


Naturligtvis måste Sipporas sex systrar också bjudas in till familjefesten. Jag vet inte vad de heter, men jag gissar att de har många härliga berättelser att dela med sig av om vad som försiggår där vid brunnen när de hämtar vatten till fåren. Jag tror inte de bara står och fnittrar och tittar åt pojkar, såsom flickor oftast framställs när de är i grupp. Jag anar att flera av dem har snappat upp sin pappas visdom, hans ledaregenskaper och formats av hans omsorg.

Det är nog snarare så att herdarna står och viskar om de där systrarna som är döttrar till prästen i Midjan. Många är det säkert som vill ha en av dessa flickor som hustru. Men jag tror inte Reguel ger sina döttrar till usla män. Först måste de, som Mose, visa att de kan stå upp för kvinnor gentemot andra trakasserande män, annars kan vad som helst hända hans dyrbara döttrar.

Reguel är en god far. Han har inga egna söner. Isåfall hade det stått i Bibeln. Han kan därför bara få svärsöner, så de väljer han säkert med stor omsorg. Men han tycker nog att det är skönt att Sippora och Mose får två pojkar så han slipper vara ensam man bland alla kvinnorna.


Vi kan inte glömma de tre andra kvinnor som i likhet med Sippora räddar livet på Mose, då när han är bebis. Mose mamma Jokebed, hans storasyster Miriam och faraos dotter. De bjuder jag självklart också in. Mer om dem blir det mer en annan dag. De behöver sitt eget inlägg. Och såklart ska också Amram, Moses far, komma och sätta sig här hos oss. Nu är alla samlade. Nästan.


Så låt oss vara ärliga. Mose har fyra smarta och handlingskraftiga kvinnor att tacka för sitt liv. En svärfar och en tre år äldre bror som är helt avgörande för att han skall lyckas med sitt uppdrag. Och ovanpå det en uppväxt i faraos palats där han säkert badade i rikedom. Moses uppdrag från Gud är buret av många, inte bara av honom. Det är gruppen av handlingskraftiga och visa individer han ingår i som gör att han lyckas.


Sippora, jag vill sitta intill dig vid det dukade bordet. Du är min hedersgäst. Det godaste jag har av både mat och dryck vill jag servera dig. Och jag vill ge dig mina öron så jag får lyssna på allt du har att berätta om ditt liv. Jag vill ge dig mitt hjärta så att du alltid har en plats där du kan vila ditt huvud en stund. Vill du kanske ha en syster till i mig?

Vad är en bit förhud mot ett helt liv som änka? Faderlös ville du inte att dina barn skulle vara. Det vill ingen vettig mor. Du visste ju hur mycket din egen far betydde för dig. Och kanske var du moderlös och visste hur svårt det är att vara ensam förälder, oavsett om man är en pappa eller mamma.

Om den lilla biten hud kan glädja Gud, så varför bråka, kanske du tänkte. Vad är det mot de stackars djuren som du såg din far offra i egenskap av präst. Samma djur som du gick och hämtade vatten åt och vandrade med om dagarna. Det var ju så det var då, på din tid.

Visste du djupt inom dig redan då att Gud en dag skulle få slut på offrandet av både djur och människor? Att den lilla skinnbiten var vägen över till något nytt, en tro som var mindre barbarisk.


Sippora, du växte upp med en far som var präst och du fick den störste judiske ledaren genom tiderna som make, det säger något om vad Gud visste om dig. Om du inte hade räddat Moses liv hade han inte kunnat rädda en enda israelit. Befrielsen av folket startade med dig. Gud tänkte ta hans liv. Du visste vad Gud ville ha för att skona din makes liv. Du kände Guds vilja.


Berättade Mose någonsin om sin uppväxt för dig? Om hans helt fantastiska mamma, hans listiga storasyster och om sin trotsiga styvmoder. Berättade han om mannen han hade slagit ihjäl och gömt i sanden? Behövde han ens berätta eller fick du veta det på omvägar av andra kvinnor vid brunnen när din make var iväg för att befria israeliterna och du var kvar i Midjan hos din far med sönerna?

Berättade han om flykten som ledde till ert möte och hur rädd han var för att bli dödad av farao?

Berättade du för honom om din uppväxt i Midjan med din pappa, alla dina systrar och vem din mamma var? Var du möjligtvis äldst i syskonskaran eftersom det var dig som din pappa gav bort till Mose? Var du isåfall som en mamma åt dina syskon?


Älskade du honom? Den store ledaren som också var pappa till dina egna pojkar. Älskade han dig? Hade du några egna drömmar? Levde du trots din makes grandiosa uppdrag ditt eget liv? Vilken betydelse fick du för din makes folk efter att ni hade återförenats där vid Guds berg i öknen? Nog hade väl israeliterna hört om Moses hustru, prästdottern som räddat livet på honom genom omskärelsen av sonen? Jag gissar att de såg upp till dig, både män och kvinnor.


Jag har inte läst alla moseböckerna, de är ganska dryga att vandra igenom. Så jag vet i dagsläget inte vad som händer med dig och sönerna. Jag hittar inte ditt namn fler gånger. Dör du? För Aron och Mirjam bråkar med Mose när har tar sig en fru från Kush.


Sippora, jag tänker att dina söner hade glädje av din far och dina systrar när Mose var iväg. Era barn växte upp bland lammen till de får du vattnade. De fick sedan födseln Gud med sig lika naturligt som du och dina systrar. Helt säkert är att du aldrig saknade barnvakt eller en hjälpande hand med allt det som hör till livet. Jag tror faktiskt att du är en av de riktigt lyckligt lottade kvinnorna i Bibelns annars så tragiska värld.

Och vet du, kära syster, att en annan kvinna mer än tusen år efter din död gick till en brunn för att hämta vatten och där mötte hon den du bara hörde talas om. Hon mötte en man som inte bara gav fåren vatten utan visade henne en ännu större kärlek och vänlighet än den du mötte i Mose när han hjälpte dig och dina systrar. Den namnlösa kvinnan sprang in i sin by och ropade ut glädjebudskapet. Också hon tog saken i egna händer och gjorde Guds vilja utan att fråga någon man om lov, liksom du gjorde på din tid och liksom jag gör nu när jag sitter här med hela din fina brokiga familj där alla faktiskt bara är helt vanliga människor för sin tid.


Sippora, jag är väldigt glad över ditt sällskap här vid bordet. Det är en ära att äntligen få lära känna dig. Det skänker mig både glädje och tröst. Du är ingen kvinna som råkat illa ut och behöver tröst och upprättelse. Du står där stark och självklar vid brunnen än idag. Du var Sippora, fågeln, redan innan mötet med Mose. Njut nu av att Gud vill att hela sanningen ska dukas fram, för Gud älskar sina döttrar lika mycket som sina söner. Det har han alltid gjort. Det vet du. Vi är ju formade som människa för att hjälpa varandra och inget annat.


Och Sippora, om du tittar bort mot stugan kommer du snart få se hur dörren öppnar sig och den ni alla väntat på kommer att stiga fram och slå sig ned vid vårt bord för att dela måltiden med oss.Gästlista:

Sippora (fågel)

Mose, make till Sippora

Reguel Jetro, Sipporas pappa

Sipporas sex systrar

Gershom och Elieser, söner till Sippora och Mose

Sipporas mamma

Aron, Moses storebror

Jokebed, Moses mor

Amram, Moses far

Miriam, Moses storasyster

Faraos dotter, Moses styvmor


Kram,

Marie


  • Instagram
  • YouTube
  • Spotify Social Ikon

marie.eklipanovska@gmail.com | 0703-624260 | ©2021 by Marie

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now