• Marie Ek Lipanovska

Kärlekens dofter och smaker

Jag lyssnar till hur hon först slickar av gelén och därefter äter resten. Sedan min katt blivit äldre har hon fått allt mindre torrfoder och allt mer vanlig sliskig kattmat. Hennes sextonåriga mage behöver det. Och hon låter som en gris när hon äter.


Jag har lyft ned mina små tomatskott från pelarbordet och satt mig i solskenet i lilla rummet med morgonsol. Värmens strålar känns i nacken. Skönt. Min åldrande kropp behöver värme för att må bra. Även om jag märker små förbättringar i min vänstra axel väcker smärtan mig några gånger varje natt när jag vänder mig om. Jag får också ofta ont i min högra skinka.

Det där med att ha ont i kroppen är något som tär på mig.


I flera dagar passar jag sonens bil medan han är bortrest. Känslan av större frihet infinner sig omedelbart. Nu kan jag köra till tippen med skräpet jag samlat när jag varit ute och promenerat. Jag ska åka iväg till min mamma en dag och kanske ta en sväng med dammsugaren hos henne eller putsa fönster. Jo, det går trots axeln. Då kan jag passa på att gå en sväng i pildammarna med bästa vännen som bor nära mamma.

Jag ska köpa en stor duk att måla på och vit färg som är slut. Det fanns en plats ledig på mässan på torsdag så den ska jag åka till. Och jag kan köra iväg till skogen eller havet när jag får lust.

En hel värld öppnar sig för mig när jag kan ta mig hemifrån obehindrat. Mitt liv får större variation. Jag blir mindre beroende andra. Jag kan göra sådant jag vet att jag mår bra av. Så varför köper jag inte en bil då? Enkelt svar. Jag har inte pengar till det.
Orden jag skrev påsken 2017 i Själens skönhet är lika aktuella idag. Kärleken är mitt livselixir. Längtan är som en värmande eld. Utan kärleken är jag ingenting. Allt betyder den.


Kärleken är så mycket. Den är allt egentligen. En hel måltid. Massor av smaker och dofter. Stora och små rätter. Kärleken är en, men ändå en mångfald, och samtidigt allt.

Friden är en doft. Längtan är en annan. Nåden är en smak. Glädjen en annan. Allt finns inom kärleken. Utanför kärleken finns ingenting.


Det finns en längtan att få uttrycka sina egna innersta, mest förbjudna tankar. Jag finner den meningen i samband med att jag googlar ordet erotik. Jag tror att det är så som det står. Men jag anar också att våra egna innersta, mest förbjudna tankar ofta handlar mer om att vara sårbar än att klä sig i läderkläder.

Erotik är ett område jag velat utforska sedan jag kom in i puberteten. Men bara jag doppar tån i den floden väcks en avsmak i mig. Den känns så förgiftad av porr, makt, kontroll, nedvärderande kvinnosyn, utnyttjande av barn, våld, ekonomisk vinning och ett begär som inte har några rötter i Guds kärlek alls. Varje gång jag gjort ett försök att med kärlek utforska vad Gud ämnade att erotiken skulle vara, slutar det med att jag kämpar för att inte drunkna i det förgiftade vattnet. Det finns nog ingenting av Gud format som blivit så smutsigt som just den erotiska sidan av kärleken.


Nu kallar den på mig igen. Den där meningen jag burit i ett årtionde. Erotisk för Gud. Under 2013 skrev jag en hel novellsamling med det namnet. Ett fåtal fick läsa den. Den var mycket uppskattad, men några år senare kastade jag hela manuset. Jag skrev den från fel plats i mig själv. Även om det erotiska mötet var vackert beskrivet så fanns det något icke friskt mellan raderna. De flesta skulle säkert inte märkt det, men jag kände det.


Nästa vecka kommer några kvinnor hit. Jag ska hålla en vägledd meditation på temat erotik. Det är bestämt sedan flera månader tillbaka. Vi ska meditera, äta mat ihop och samtala om ämnet. Det känns som en ny startpunkt för mig. För det finns något mycket helande och befriande i att skriva erotiska noveller, och det är just att erotik kan bära fram våra egna innersta, mest förbjudna tankar. Och då talar jag inte om de smutsiga och sjukliga, utan de vackra längtansfulla och gudomliga. De som avslöjar vår längtan efter intimitet, närhet, njutning, samhörighet, sårbarhet, sinnlighet och ömhet, dvs kärlekens många erotiska dofter och smaker.

Jag ser framemot att utforska erotiken igen, men denna gånga behöver jag inte ens doppa tån i den förgiftade floden som rinner genom vår värld. Det finns inget jag ska googla. Inget jag ska söka utanför mig. Jag ska stiga ner i den källa jag har inom mig och bada i den. Där finns svaren jag söker. För det är i Guds flod med levande vatten i mig jag kan utforska vad Gud menar att erotik är.


Kram,

Marie