• Marie Ek Lipanovska

Lär mig Gud

Lär mig Gud att jag är älskad som människa,

inte bara att du älskar avbilden, dvs dig själv i mig.


Lär mig Gud att jag är är älskad med eller utan avbild,

inte för att jag liknar dig eller är en del av dig,

utan för att jag är den jag är, som människa.


Lär mig Gud att ta emot innan jag måste ge.

Lär mig Gud att ta emot utan att känna att jag måste ge.


Lär mig Gud att tro på den kärleken,

att jag är älskad, att jag får det jag behöver utan att jag måste förtjäna det eller kämpa för att få det.


Lär mig Gud att ta emot allt det jag behöver

inte bara för att överleva,

utan för att kunna leva, frodas och växa.


Det ber jag om i Jesu namn,

Amen.


Jag går hem till Gud genom mina ord.

Jag går in i mig själv med hjälp av ord.

Jag går ut i världen med mina ord.

I vilken riktning jag än vänder mig och vandrar mot,

är orden alltid med mig.


Det är genom det svarta hålet jag går för att komma hem till Gud. Bortom den synliga verkligheten.

Det är i det mörkret vilan finns och allting har sitt ursprung och sitt ändamål.

Det svarta hålet är precis som det som finns i rymden. Osynligt om det inte vore för den ring av ljus som strålar runt kanten. Det är inte ljus på väg ut. Det är ljus på väg in i mörkret. Död och liv är ett.


Mörkret som inte är ont utan bara mörkt, är som det stilla tysta ögat mitt i en virvlande storm. Världen på nätet är likt ett oväder som drar i en åt alla håll, sliter en i stycken, splittrar kropp och själ, kidnappar anden och skapar kaos. Det går inte att stå emot de strömningar som råder där. Det är alla mot en därinne. Nätet har nämligen inga rötter, ingen stam och ingen krona. Det är 100 % vind. Men nätet är en del av vår mänskliga verklighet och vardag. En arbetsplats, ett nöjesfält, en skola, ett sjukhus, postkontor, affär och en massa annat. Det går att leva avskärmad från den verkligheten, men då måste man vara alltigenom självförsörjande i allt. Och vi separerar oss då också från den värld våra barn och barnbarn lever i.


Därför bygger jag hus som klarar den galna vinden. Härinne på min hemsida dras du inte iväg. Du är med mig och Gud. Likaså har jag skapat två rum på Patreon där jag tar inträde. Men också de är fria från alla strömningar och annonser och jag vet inte vad. Du möter mig, Sötnosen och Anden i ena rummet. Mig, Anden och Mannen i det andra. Jag skapar rum för lugn och ro mitt i världens brus. Barnrum och vilorum och rum för erotik.


I ärlighetens namn blir jag illamående så fort jag går in på Instagram. Men jag ser det som ett marknadstorg fullt av en massa människor som hojtar och skränar, samtalar, kramas, demonstrerar, informerar, köper och säljer. Jag går in dit för att stå en stund i mina marknadsstånd och visa upp mig och mitt arbete. Ibland försöker jag sälja in en vän och det hon gör, och ibland besöker jag mina vänner på deras marknadsplatser. Då och då delar jag samhällsinformation som känns viktig att sprida. Det gör jag för att det är där människor samlas.

Härinne på bloggen samlar jag ihop allt jag själv gör och ihop med andra. Om du vill slippa leta efter ett nytt avsnitt av podden eller Söndagarna med Jesus går du in hit. Här poppar det aldrig upp några annonser som vill stjäla din uppmärksamhet. Här inne berättar jag också väldigt öppet, ärligt och sårbart om mitt liv. Du följer med in bakom kulisserna kan man säga.


På Youtube, Podden, Instagram eller nystartade Patreon finns frukten av mitt liv och arbetet ihop med Gud. Där kan du lyssna till samtalen med Berth eller med Angelina, se tavlorna, köpa och läsa texterna och illustrationerna eller lära känna Sötnosens livshistoria.


Starten på 2021 har varit sprakande. Fler nyheter blir det inte.

Detta år ska jag vandra mellan mina olika rum. Såsom jag gör hemma. Jag lagar mat i köket, duschar i badrummet, sover i sovrummet. Ja, du fattar. Vardagen innehåller olika sysslor och arbetet är uppbyggt likadant.

Så jag leker lite varje dag med Sötnosen i hennes rum. Jag sitter vid matbordet när jag delar ut nattvarden via nya avsnitt av podden eller Youtube. Jag är i sovrummet när jag tecknar mina intima illustrationer och skriver sensuella texter. Och när jag bjuder in människor fysiskt till mitt hem då möts vi i vardagsrummets sköna soffor där vi mediterar ihop och äter min goa fika.

Med jämna mellanrum går jag till torget med mina varor och ibland köper jag med mig något hem.


Nu ska jag bara hitta ett behagligt tempo i arbetet och en harmoni mellan arbete och fritid som gör att jag mår bra till både kropp, själ och i mitt arma överhettade sinne. Hållbarhet är målet 2021. Hållbarhet på alla plan, inklusive min ekonomi. Idag firar jag nämligen att jag är fri från den skuld som för fem år sedan var upp i 330 000 kronor. Jag är skuldfri (med undantag från en liten studieskuld till CSN för studier på Malmö Högskola i bland annat genusvetenskap och litteratur). Jag har tjänat under 20 000 kr/år de senaste två åren. Hur går det ihop? Jag lät Gud lösa den ekvationen på sitt sätt, inte på mitt. Jag lade allt i hans händer. Skulden, min förtvivlan, skammen, skräcken, dödslängtan, maktlösheten, utmattningen och kollapsen och han fick alla mina konstnärliga talanger, hängivenheten och drivkraften.


52 år gammal startar jag nu om mitt liv helt från grunden. Jag kapade alla band med världen för att ha en chans att överleva. Jag har ingen a-kassa, ingen sjukpenning och ingen pension att räkna med. Jag hade inget annat val om jag skulle rädda mitt eget val. Det var drastiskt och livsnödvändigt. Utan Gud (inkl Jesus och Anden), Berth, Carina, Lisbeth, mina barn, min mamma och några andra nära vänner hade jag varit död. Det är den läskiga sanningen jag nu vågar uttala högt. Jag hade dött för jag hade ingenting som skyddade mig och bar mig.


Tack räcker inte. Mitt liv får vara tacksägelsen till både Gud och mina vänner.

Vill du hjälpa mig att bygga upp ett mänskligt liv igen kan du stödja mitt arbete.


Vägarna är många.

Bli prenumerant på:

https://www.patreon.com/sotnosen

https://www.patreon.com/marieeklipanovska

Köp en vara

Köp böcker

Köp tavlor

Köp Sötnosenkort

Donera

En gåva via Swish till 0703-624260 för mitt ideella arbete med bloggen/podden/Youtube


Gilla, kommentera och dela mina länkar på din blogg, Facebook, Instagram. Berätta om mitt arbete om du tycker att människor ska få del av det. Köp och ge bort mina alster som presenter. Kanske har du vänner som vill vara återförsäljare av mina tavlor och Sötnosenkort. Be mig hålla en föreläsning, dock inte gratis. Berätta om mig. Gör vad ditt hjärta vill.


Jag har lärt mig att be om hjälp från Gud. Jag har lärt mig att be om hjälp från människor. Jag har lärt mig att ta emot hjälpen på så många olika sätt. Människor som älskar mig betalar min hyra. Människor som älskar mig har sett till att jag har mat och kläder. Människor som älskar mig har sett till att jag kunnat ge mina barn vad de behövt. Jag har fått pengar, mat, kläder, gåvor, möbler och alla sorters hjälp under dessa år. Inte till en enda står jag i tacksamhetsskuld. Inte för att jag inte uppskattar vad jag fått, utan för att jag också har gett allt vad jag kunnat ge. Trots min situation har jag aldrig slutat att vara en vän, en ledare, en mamma, ett stöd för människor och en flitig konstnär. Min fattigdom har varit min rikedom. Skatten jag delat med mig av är allt Gud låtit mig se och veta. Det har jag skänkt bort.


Jag har insett att det bara är i världen vi kan kasseras och bli värdelösa, men aldrig någonsin inför Gud och dem som verkligen älskar oss. Att jag lever är gåvan till alla andra. Det är min närvaro, fysiskt eller på nätet som betyder något. Mina ord och min röst. Min blick och mina öron. Mina teckningar och min konst. Min vänskap och mitt stöd. Min kärlek och min längtan. Mina kyssar och mina kramar. Min tröst och sårbarhet. Ja, allt det som finns i min själ och ges ut via min kropp.


Jag vet det värdet nu när jag varit nere och vänt i dödens väntrum. Den dagen min röst tystnar och orden inte skrivs av mig, då är det många som gråter. Den dagen min blick slocknar och jag inte längre kan lyssna på en människas berättelse, då är det många som känner sig övergivna och ensamma. Den dagen min längtan inte blir till konst är det en mindre som står vid Guds sida och kämpar för kärleken. Den dagen mina läppar är stängda och kroppen kall, då sörjer mannen den kvinna som aldrig övergav sin kärlek för honom och aldrig slutade längta efter hans ankomst. Den dag jag far hem till Gud försvinner en eldstad på jorden och en stjärna på himmelen slocknar. Det har Gud lärt mig!


Kram,

Marie


Marie Ek Lipanovska

0703 - 624260 

marie.eklipanovska@gmail.com

  • Instagram
  • YouTube
  • Spotify Social Ikon
  • Patreon social icon

©2021 by Marie

www.marieeklipanovska.se

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now