• Marie Ek Lipanovska

Maria, Debora och Mirjam

Mina tre senaste tavlor har fått namn efter kvinnor i Bibeln. Maria är såklart Jesu mor och bladen är lika palmblad för att symbolisera segern. Debora var amma år Rebecka och begravdes under Gråteken, därför gråteksblad (hur nu sådana ser ut). Mirjam är Moses storasyster. Den smarta tjejen som såg till att Moses egen mamma blev hans amma, när faraos dotter fann den lille gossen i vassen. Tre kvinnor som betytt så oerhört mycket för oss andra kvinnor.


Om inte Mirjam hade sett till att Mose fick sin egen mamma som en amma, hade han då kunnat föra sitt folk ut ur slaveriet? Vi vet idag hur viktig denna första anknytning till vår mamma är. Ammandet gör barnet tryggt. Kontakten med moderkroppen behöver barnet för att skapa tillit till det feminina i sig, i Gud och till andra kvinnor.


Rebecka hade aldrig varit den hon var utan sin amma Debora. En äldre kvinnas stöd rakt igenom livet, det behöver varje kvinna i sitt liv. Vi behöver hennes visdom, livserfarenhet, någon som berättar för oss om mens, barnafödande, klimakteriet, kvinnors smärta och vad som ger lindring och bot. Något som förstår det kvinnliga oket av underlägsenhet och ofrihet i vårt samhälle.


Och Maria, vad vore världen utan allas vår Maria? Hennes ja till att låta Gud träda in i vår sargade värld som en människa och leva såsom vi. Hur obegripligt stort är inte det?


Välkommen säger jag till Mirjam, Maria och Debora.Maria var knepig. Bakgrundsfärgen jag hade valt var för kall tyckte jag. Att måla om en bakgrund i efterhand kräver tålamod. Och som vanligt när jag skapar så får jag insikter som handlar om livet i sig. Gå till Youtube så kan du läsa om dem i beskrivningen på klippet.Det kändes självklart att amman Debora skulle få sin egen tavla. Gråtek, vilket vackert träd. Och vad Debora kom med för insikter finns i infon under klippet på Youtube. Klicka på "Jag målar Gråtekens fallande lös" så kommer du till Youtube.


Alla tavlor är nu till försäljning. One of a kind! som alltid.


Kram

Marie


Marie Ek Lipanovska

0703 - 624260 

marie.eklipanovska@gmail.com

  • Marie Ek Lipanovskas youtubekanal
  • Marie Ek Lipanovskas Instagram
  • Marie Ek Lipanovskas podcast

©2020 by Marie

www.marieeklipanovska.se

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now