• Marie Ek Lipanovska

När erotiken får blomma


Jag avgränsar. Det är en god känsla. Det påminner om när man flyttar in i ett nytt hem och ska bestämma hur de olika rummen ska användas.


Jag har idag haft möte med min prästvän och bestämt datum, tid och innehåll för hemmässorna som startar igen redan nästa vecka. Vi har talat om syfte, målgrupp och intention för deltagarna. Det är som att bygga en hage åt Herren.


Just nu odlar jag också tålamod och tillit. Ett förlag har kontaktat mig angående Sötnosen. Jag inväntar deras nästa steg, som är att de ska återkomma inom kort.

Rymden jag skrev om igår vill jag gärna upplåta till utforskandet av vad Erotisk för Gud innebär. Hur är den tänkt att levas, kärleken mellan två människor som älskar och åtrår varandra? Hur värnar och vårdar vi den naturliga livskraft som sexualiteten är? Hur överlåter vi också det mest privata i vårt liv i Guds händer utan att det innebär att vi alla förvandlas till munkar och nunnor?


Jag tror att längtan efter den erotiska kärleken är det som håller mitt hjärta öppet och skapar rymden i min kropp och själ. För om jag inte kan bejaka den väldigt fysiska längtan efter en människa att älska och älskas av, hur ska jag då våga bejaka den djupa själsliga längtan efter att förenas med Gud? Jag är övertygad om att detta hör ihop.

När jag längtar efter en mans kärlek är det Kristus i honom jag vill möta. Förkroppsligandet av kärleken helt enkelt. När jag längtar efter att dela mitt liv med en man så är det för att jag vill leva i en fysisk kärlek i min vardag.


Kanske har jag tvättat många av de laddade orden i Guds kärlek. Erotik, åtrå, begär, längtan, sensualitet, sinnlighet, njutning, sexualitet, livskraft, attraktion, intimitet, nakenhet, lust, närhet, ömhet, sårbarhet. De är som väldoftande blommor på en vacker sommaräng för mig. De är alla fröer som Gud sått i mig. De har inte sitt ursprung i världen. De är alla tjänare och tjänarinnor åt Guds kärlek.

En del av dem finns också i den vänskapliga kärleken och mellan förälder och barn. Vi kan längta efter varandra som vänner eller som familj. Vi kan vara sårbara inför varandra. Nakna utan attraktion. Vi kan visa varandra ömhet och närhet genom både ord och beröring. Sinnlighet kan genomsyra vårt hem eller vårt arbete. Sensualitet kan vara en livshållning. Längtan kan vara vår kompass. Vi kan åtrå livet och Gud. Ha begär till Jesus. Njuta av sexualiteten vi fått i gåva. Glädjas åt att det mänskliga livet innehåller erotik.


Jag älskar alla de starka kärleksfylllda orden. Passion genomsyrar dem alla. I Gud har de sitt ursprung. I Guds ljus får de sin sanna gestalt. Hur ser livet egentligen ut när erotiken förvandlas till en prunkande sommaräng fylld av färger, former och ljuvliga dofter?


Kram,

Marie