• Marie Ek Lipanovska

Studentfest - i tacksamhetens tecken

Igår när jag gick och klippte gräset inför lördagens studentfest var jag full av tacksamhet över vänskapens gåvor och glädje. Tack vare de pengar som vänner spontant har skänkt mig som hjälp till sonens student, har jag kunnat slappna av inför denna fest.


Det är något magiskt att bevittna hur Gud använder människor för att ge mig det jag behöver.

Ett tält hade jag redan. Senast det var uppe var för tio år sedan vid äldsta dotterns student. Eftersom jag förvarat det bra och varit rädd om det så är det som nytt. Om några timmar kommer lite unga starka personer och sätter upp det åt mig.

Jag saknade en del sittplatser men äldsta dottern är fenomenal på att hitta och ta emot fina saker som människor skänker bort på nätet. Så hon kom med tre bord och fyra stolar häromveckan, varav ett har jag hunnit skrubba, slipa och olja in. Alla ska ända ha dukar så nu kan alla sitta samtidigt.


Samma dotter har nyligen startat ett festballongföretag. Kolla in det här och anlita henne gärna: https://www.instagram.com/balloonsofgold/. Hon står för all dekoration och hon har också köpt alkoholen till festen. Jag är så tacksam för hennes hjälp och jag ska visa er bilder sedan på hennes arrangemang.


Samma dotter kom över för ett par dagar sedan med en hel stor Ikeakass med kläder som en kvinna hade skänkt bort på FB. Om ni visste vad människor ger bort gratis ...

Jättefina kläder och skor, mycket av dyra märken fanns där. Däri låg några finklänningar som naturligtvis var som skräddarsydda för mig. Hur fantastiskt är inte det! En ny klänning till festen fick jag utan att jag ens tänkte att det skulle vara möjligt.


Studentskylten har jag själv tillverkat. Annars hade den kostat ca 360 kronor. En vän tryckte ut bilden. Jag "lånade" lite tapet från Rusta. Dottern tryckte ut text. Pinnen hade jag på gården. Jag bara slipade den så den blev mjuk. Kartongen fixade jag gratis.


Jag vill bara passa på att inflika att gratis och hemmagjort inte är detsamma som fult och fattigt. Kolla, den skylten är väl fin? Och jag tycker jag är supersnygg i min "nya" marinblå klänning.


Sonens pappa stod för en ny kostym till min underbara pojke som nu är en ung man. Och hans pappa ordnade också, genom en vän, den coola bilen sonen åkte i. En McLaren. Wow liksom! Två miljoner kronor som rullar på fyra hjul, gissar jag. Så cool! Jag hade gärna åkt i den jag med.Idag förbereder jag så mycket jag kan inför morgondagens fest då hela min sida av familjen samlas, drygt 20 stycken. Åldersspannet är 1 mån till 90 år. På söndag firas sonen av sin pappas sida. Vi blev på tok för många annars.

När tältet är uppe ska alla möblerna ställas på plats. Jag väljer riktiga dukar, glas och porslin, för miljöns skull. Att diska brukar vara min oas på fester. Ett sätt att gå ifrån en stund. Vara med Jesus i bön.


Tack vare pengarna från vännerna blev det möjligt för mig att köpa en studentpresent till min son. En vän ville dessutom bidra också till den. Tack kan jag bara säga, men ordet känns fattigt i detta sammanhang. Men stort tack till er alla! För er kärlek till mig som mamma! Vad som är så uppenbart är hur vi tillsammans kan göra allt möjligt.


Jag är glad att Gud nedlagt en fin egenskap i mig, den att ta emot för att kunna ge vidare till andra vad de behöver. Jag tror jag har haft den nåden sedan jag var barn. De senaste åren har den räddat livet på mig själv, och jag har också varit öppen för att ta emot vad mina barn behövt.


Jag säger det igen. Av mig själv förmår jag ingenting. Med Guds hjälp är allting möjligt. Vad jag kan göra, är att inte stå i vägen för kärleken som vill strömma genom mig och utge sig åt andra. Det verkar vara så att när jag är öppen för att ta emot för att ge det vidare till andra, idag till min son, en annan gång till en vän, granne eller medmänniska, då tycks det som om jag också får det jag behöver utan att jag ens har frågat om det.


Jag tänkte låna bord och stolar från grannen. Istället fick jag egna som är perfekta för min trädgård. Jag tänkte ha på mig en gammal klänning. Istället fick jag en ny som jag är så fin i. Så Gud bryr sig inte bara om de stora bitarna utan också de små detaljerna. Gud ger lite mer än jag tycker mig förtjäna.


Människor i min närhet vet att jag älskar att ta emot kassar med kläder, saker de sorterat ut och allt möjligt som andra inte vill ha. Det gör att människor ger saker till mig, för att jag verkligen gillar att ta emot, sortera, behålla och ge vidare.


Ett tag när min kyl ekade tom kom en granne med matkassar, för han körde ut bud med matkassar då. Han visste inget om min situation, men jag var så glad varje gång. Jag har fått hudkrämer och annan hudvård som andra inte tål. Kläder i mängder har flödat genom mitt hem. Tidningar jag inte läser, men som har korsord, de ger jag vidare till min mamma. Det är så det är. Vad jag inte behöver ger jag såklart vidare till de som vill ha och behöver det. Vad som är gammalt för någon är nytt för mig.


Dessutom har jag en förmåga att se nya användningsområden med gamla saker och jag kan laga det som är lite söndrigt så det blir som nytt. Livet blir väldigt spännande så här. När jag inte måste välja allt jag ska äta, alla klädinköp eller hur en fest ska bli i slutänden. När jag är öppen för att Gud är god och att Gud bryr sig om min sons student löser sig saker på ett annorlunda vis än om jag ska styra allting.

Vilken far skulle inte göra en fest för sitt barn? Och vilken far hjälper inte modern till hans barn? Min sons pappa gör sin del, men Gud är den som gör allt.


Fortsättning följer ...


Jag vill också passa på att berätta om Missio Dei - Pilgrimsvandringen. Det känns verkligen fantastiskt att ha hitta den väg jag ska vandra. Mitt arbete. Mitt uppdrag för Gud. Jag vill sprida ordet. Jag vill visa vad en relation med Jesus gör med oss, hur vi förvandlas i hans närvaro. (Hela detta inlägg är om något ett bevis på tilliten till Gud och människor.) Jag vill att människor får en personlig tro till Jesus. Att de kommer nära honom och lär känna honom, så att de bättre kan urskilja Gud från det mänskliga.

För 297 kronor i månaden kan du nu vara med mig och Jesus på Patreon. Varje dag finner du ett bibelord och får lyssna på mitt förtroliga tilltal till Jesus.


Gå in här om du vill veta mer: https://www.patreon.com/sjalaglad?fan_landing=true


Kram