• Marie Ek Lipanovska

Sötnosens årsbok

Den 8 april 2020 började jag teckna en årsbok med Sötnosen. Varje dag ritar jag en teckning. Jag utgår ifrån kyrkoåret och söndagarnas bibeltexter. Sötnosen tolkar Bibeln på sitt sätt. Den 7 april 2021 är jag alltså klar med alla bilder, men det återstår mycket arbete efter det. 365 bilder ska skannas in och redigeras för tryck. En bok ska sammanställas.


Jag anar att de allra flesta människor, både kristna och icke kristna inte läser Bibeln varje dag, men kanske kan Sötnosens teckningar öppna för den möjligheten. Kanske kan Gud nå fram genom barnets bilder och locka till att öppna Bibeln för att förstå mer av Guds kärlek och löften till oss människor.


Teckning ur Årsboken med Sötnosen och Anden, av Marie Ek Lipanovska

Vissa bilder är som denna enkla både till utseende och innebörd. Boken ska inte ha någon annan text än hänvisningen till bibelversen Sötnosen har tolkat.

Lukasevangeliet 22:26, i detta fall.


Varför skriver jag bara inte ut bibeltexten? För att om jag inte gör det kommer läsaren självmant att öppna Bibeln av ren nyfikenhet och kanske läsa lite text både innan och efter den aktuella bibelversen och så få ett ännu större sammanhang.


Smart, tycker jag.
Ibland blir det teckningar med fler detaljer och en klurigare tolkning av bibelversen, som i denna bild till Johannesevangeliet 17:11. Här har Sötnosen dessutom besök av några nära vänner.Det är inte bara texter ur Evangeliet utan även från Gamla Testamentet, som här i Psaltaren 62:2-3.

Och allt är inte alltid solsken i livet, inte heller för Sötnosen.

Också ur texterna efter Evangeliet i Nya Testamentet finns det tolkande teckningar. Här är vi inne och läser Romarbrevet 10:8


Vad jag tror kan vara bra för läsaren är att också nämna temat för varje vecka. Den extra informationen kan fungera som ett förstoringsglas genom vilken man tittar på bilden och försöker förstå.


Den som känner Sötnosen vet vid det här laget att kläderna inte är en slump. Många små detaljer ger ledtrådar och en fördjupad innebörd. Och bara jag vet vem alla de andra är på bilderna. De är inte påhittade, de finns de med. Inuti människor, precis som Sötnosen finns i mig.Kram,

Marie, Sötnosen och Anden

19 views0 comments

Recent Posts

See All