• Marie Ek Lipanovska

Sötnosens syster Stjärnöga

Jag har lovat Sötnosen att en gång i veckan skriva på Sötbloggen. Illustrationen är ifrån Veckans Sötnosen. Temat är treenigheten, Gud - Fader, Son och Ande. Lustigt att jag först nu lägger märke till att de är tre personer på bilden.


Några få personer har lyckats ta sig in i Sötnosens värld. En av dem är Stjärnöga. Hennes älsklingsfärg är grönt, för hon har gröna fingrar och älskar naturen.Bibeltexten som Sötnosen tecknat är från Matteusevangeliet 28:19-20. Den lyder såhär:

Jesus sade: Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut.

Stjärnöga är som en syster till Sötnosen. När Stjärnöga har sett den kärlek Gud har visat Sötnosen har Stjärnöga också velat bli en lärjunge till Jesus. Sötnosen har delat med sig av kärleken från Gud till sin syster. Det visar Sötnosen genom att hon lagt kärleksbandet över båda deras axlar.

"Du är min" säger Sötnosens om Stjärnöga. Inte "min" som i att äga och binda henne till sig, utan som i att "vi hör ihop och den relationen kan du vila i". Sötnosen vet att vi alla behöver känna att vi tillhör någon. "Du är min syster" är en kärleksförklaring.


Sötnosen kommer med ljus och en kärlek som befriar, inte en som binder. Det är Andens förtjänst. De båda systrarna står intill Guds sprängfyllda bröstkorg. Just denna dag är den fylld av vatten. Levande vatten. Dopets vatten. Så den treenige guden finns representerad. Fadern som bröstkorgen, Sonen som vattnet och Anden med sitt ljus.


En treenig gud är en Gud som är gemenskap. Gemenskap är relation. En relation som bygger på kärlek, att älskas och att älska är befriande, berikande och befruktande. Hela bilden visar det. Gräset är grönt. Blommorna blommar. Två systrar står sida vid sida i Guds gemenskap och kärlek.


/Marie


Illustratör: Marie Ek Lipanovska

www.marieeklipanovska.se


6 views0 comments

Recent Posts

See All