top of page
  • Writer's pictureMarie Ek Lipanovska

Tacka Gud med hela hjärtat, psalm 9-10

Updated: Aug 11, 2023

Sötnosen och Anden läser Psaltaren | psalm 9-10

Psaltarpsalm 9 hänger ihop med 10. De består av väldigt många verser. Sötnosen tolkar vers 2.


Jag vill tacka dig, Herre, av hela mitt hjärta, vittna om alla dina under.

(Psaltaren 9:2 ©Svenska bibelsällskapet)


Sötnosen, illustration av Marie Ek Lipanovska

🕊️ I Psaltaren 9-10 inleder psalmisten i tacksamhet och lovsjunger Gud. Textförfattaren fokuserar först på Guds godhet, sedan vänder han sin blick mot dem han kallar sina fiender. Då väller alla gamla oförätter fram. Besvikelser, smärta, vrede, förakt och allt sådant vi människor bär på inom oss, samtidigt tar spjärn emot och skydd bakom Gud. Det är som att få en tunna med tjära över sig och sedan rullas i fjädrar. Jag drunknar i mannens sörja, allt det såriga och oläkta. Dömandet. Separationen. Människa som ställs mot människa.


Sötnosen vet bättre än att stå kvar i psalmistens framforsande flod av geggiga ord. Hon lyfter redan efter den andra versen då mannen ännu talar i och om Guds ande. Sötnosen minns nämligen vad Anden har lärt henne:

"Det är ju inte människor vi strider mot, utan mot ondskans andemakter i den andliga världen, mot de härskare, makter och krafter som styr i vår mörka värld." (Efesierbrevet 6:12, Nya Levande Bibeln)


Sötnosen tackar Gud för allt han gjort för henne genom att föröka Guds kärlek för sin avbild, människan. Sötnosen vittnar om Gud genom att låta Anden lyfta upp henne ur det mänskliga mörker som råder i alla människors hjärtan. Sötnosen väljer att leva i tacksägelsen och lovsången till Gud, för det städar bort smutsen i hjärtat.


-----------------------


Varje fredag kan du på Facebook, Instagram och Sötbloggen se och läsa en sida i den framtida boken "Sötnosen och Anden läser Psaltaren".


Gilla gärna, kommentera och dela så att Sötnosen har en chans att synas i resten av flödet.


Tack på förhand!

Marie

Comments


bottom of page