top of page
Writer's pictureMarie Ek Lipanovska

Den egna viljan, en gåva från Gud

Sötnosen har låtit luggen växa ut. Anden får inte klippa den. Nu har hon snedbena. Mer av Sötnosens ansikte blottläggs kan man säga. Hon har en egen vilja och använder den till att bestämma över sin egen frisyr. Anden uppmuntrar till detta, att hon prövar sina vingar.


När ska man använda viljan till att bestämma själv och när ska man använda den till att göra exakt såsom Gud vill? Det är sådant Anden lär Sötnosen.


Teckning av Sötnosen. Ur hennes hjärta växer en gren där Anden sitter. Illustratör Marie Ek Lipanovska


Anden har funnit sin boning i Sötnosens hjärta. De har varit vänner lika länge som hon levt. Nästan. Gud gav Anden i dopgåva till Sötnosen. Som ett sigill i henne hjärta. Som en vägledare, en tröstare och en hjälpare fylld av kärlek. En som för alltid stannar kvar, om hon vill. Det vill hon. Sötnosen älskar sin bästis. Anden vet allt om henne. Ingenting håller hon hemligt för Anden. De känner varandra. Men Anden känner Sötnosen lite mer, än tvärtom.


Deras djupa varma vänskap är påtaglig och synlig för omvärlden. Där den ena är, är den andra. Deras kärlek för varandra gör dem till ett med livets träd. Därför växer det ur Sötnosens hjärta en gren med hjärteblad. Där känner sig Anden hemma.


Anden är Sötnosens ljus. Ett som aldrig kan slockna. Ett som inte går att blåsa ut. Andens ljus gör att Sötnosens hjärta lyser upp. Inte av sig själv, men för att hon är så väldigt mycket älskad av Anden. I den kärleken känner sig Sötnosen hemma. Där trivs hon.


Den nya särken som saknar sömmar är också den en gåva från Sötnosens Himlapappa. Gud tycker om att ge henne presenter. Och Sötnosen älskar att få gåvor från Gud.

Hennes badtofflor är prickiga. Kanske är det av fågelskit. Isåfall gör det ingenting, tycker Sötnosen, för Gud måste ju gödsla vägen hon vandrar så att fröerna som vännerna sprider har en chans att falla i god jord och gro.


Allt detta finns att lära sig och förstå i denna enkla teckning, om man varit med från början och följt de båda vännernas liv. En dag vill både Sötnosen och Anden att en sådan bok ska bli till, en som berättar om hur allt började så att alla som vill bli bästis med Anden lättare ska förstå hur det kan gå till.


Pax et Bonum - Frid och Allt Gott!

(Franciskus av Assisis hälsning till människor han mötte under sina pilgrimsvandringar)


Sötnosen på Facebook:


Sötnosen på Instagram:

Comentários


bottom of page